فهرست مطالب

منظر - پیاپی 57 (زمستان 1400)

مجله منظر
پیاپی 57 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید امیر منصوری* صفحه 3
  • رویا همایونی، نیما ولی بیگ* صفحات 6-21

    براساس شواهد و اسناد موجود، در دوره صفوی، باغ های زیادی در اصفهان ساخته شده که امروزه تنها نامی از آنها برجای مانده است. باغ هزارجریب از شناخته شده ترین آنهاست. این باغ در جنوب زاینده رود و در دامنه کوه صفه جای داشته است. امروزه دانشگاه اصفهان و بخش هایی از یکی از محلات شهری (مرداویج) بر روی بقایای آن ساخته شده است. بازخوانی این باغ در راستای معرفی ویژگی های کالبدی آن، به شناخت بیشتر بخشی از ارزش های باغسازی کهن ایرانی کمک می کند. در این راستا، اسناد توصیفی و تصویری می تواند راهکاری برای تحلیل ویژگی های کالبدی باغ هزارجریب در زمان آبادانی آن باشد. سیاحان بسیاری در دوره های مختلف به توصیف این باغ به لحاظ معماری و رویدادهای آن در زمان آبادانی و افول پرداخته اند. این پژوهش برای نخستین بار تلاش می کند به بازنمایی بصری کالبد باغ هزارجریب و عناصر آن به گونه ای جامع بپردازد. از سوی دیگر چگونگی آبیاری این باغ در فرایند بازنمایی تصویری آن آشکار خواهد شد. جهت انجام این مدلسازی از اطلاعات کتابخانه ای به عنوان اسناد توصیفی از یک سو، و از اسناد تصویری از سوی دیگر بهره گرفته شد. مطالعات میدانی منطقه مورد نظر تکمیل کننده بخشی از ناشناخته های این باغ در گذر زمان بود. این مقاله بر آن است تا با بازنمایی باغ هزارجریب در گذر زمان به دگرگونی های آن نیز بپردازد. یافته های این پژوهش بر پایه چهار نظام اصلی باغ ایرانی: راه، گیاه، ساختمان و آب نهاده شدند. با تحلیل های انجام گرفته ارتباط فضایی بخش های گوناگون باغ هزارجریب، نسبت فضاهای پر و خالی، تعداد سطوح و فرم شکلی عمارات به دست آمدند. از سوی دیگر تغییراتی که در گذر زمان پدید آمده بود نیز آشکار شد.

    کلیدواژگان: باغ سازی صفوی، چهارباغ اصفهان، باغ هزارجریب، بازنمایی، اسناد توصیفی و تصویری، منظر تاریخی
  • محمدرضا مثنوی، حشمت الله متدین، پریچهر صابونچی*، مرتضی همتی صفحات 22-37

    در سال های اخیر رویکرد منظر در کنار سایر رویکردها، به سبب دیدگاه جامع و تبیین پارادایم های نو در باز تعریف رابطه انسان و محیط به طور گسترده ای مورد توجه قرار گرفته است. با این حال مفهوم واحد و دقیقی از چیستی و ماهیت آن ارایه نشده و وجود ادبیات نظری گسترده در رابطه با تعاریف منظر، ابهام در مفهوم و دشواری درکاربست آن را در پی داشته است. هدف این پژوهش تبیین ماهیت و ابعاد مختلف رویکرد منظر از طریق تدوین مدل مفهومی با روش تحلیلی و مرور سیستماتیک از دو دیدگاه نظری و عملی است. براساس یافته های این پژوهش، منظر از دیدگاه نظری و برمبنای آرای صاحب نظران درقالب یک پدیده عینی، کلیت عینی-ذهنی، پدیده زمانی-مکانی، تعامل میان طبیعت و فرهنگ و یا یک سیستم پیچیده تعریف شده است. همچنین منظر از دیدگاه عملی که رویکرد منظر خوانده می شود، بینش کل نگر و وجه کاربردی شده از مفاهیم نظری است. بر مبنای مرور سیستماتیک پژوهش های پیشین رویکرد منظر بر سه مولفه ماهیت مفهومی، اصول و ویژگی ها و فرایندهای مدیریت استوار است. ماهیت آن مرکب از وجوه کالبدی-معنایی و تفسیری از چارچوب مفهومی منظر در سیستم انسانی-محیطی است. اصول و ویژگی های برآمده از این ماهیت، کل نگری، چندعملکردی، چندمقیاسی وجود ذینفعان متعدد، فرارشته ای، مشارکت، پویایی (اکولوژیکی-اجتماعی)، پیچیدگی و مبتنی بودن بر مکان است. همچنین مدیریت و برنامه ریزی های یکپارچه، انطباقی، مشارکتی، زمینه گرا و تاب آور از استراتژی های اصلی رویکرد منظر در سطح مدیریت بوده که به واسطه دو فرایند برنامه ریزی-سیاست گذاری و تصمیم-پیاده سازی منجر به ایجاد دستورالعمل های اجرایی می شود. این رویکرد از طریق نظارت و کنترل موردارزیابی قرار گرفته و به منظور بسط و توسعه به صورت فرایندی چرخ های و پیش رونده تحول می یابد.

    کلیدواژگان: منظر، رویکرد منظر، مدل مفهومی رویکرد منظر، دیدگاه نظری منظر، دیدگاه عملی منظر
  • ضیا حسین زاده*، سارا شکوه، محمدرضا مهربانی گلزار صفحات 38-51

    شهرهای ایرانی گنجینه ای غنی از تجربیات موفق معماری و شهری هستند. این شهرها از مولفه های بی شماری، از مقیاس خرد تا کلان تشکیل شده اند. تا کنون غالب این عناصر مورد توجه پژوهشگران واقع شده اند و بسته به موضوع پژوهش به جنبه هایی از آن ها پرداخته شده است. اما در این میان «بام» به عنوان یکی از مهم ترین فضاهای خانه و شهرهای ایرانی که واجد کارکردها و پتانسیل های بی شماری - به ویژه در حوزه منظر- بوده ، مغفول مانده است. لذا، این پژوهش بر آن است تا با استفاده از تحلیل ها و بررسی مستندات، نقش یا نقش های منظرین فراموش شده و اصلی بام در شهرهای ایرانی را شناسایی کند. به اعتقاد نگارندگان، بام در خانه های ایرانی تنها پوششی برای فضاهای زیرین با نقش سازه ای صرف نبوده است لذا، پژوهش حاضر در صدد پاسخ به این سوال است که نقش یا نقش های منظرین بام در شهرهای ایرانی و در زندگی ساکنان خانه چه بوده است؟     این تحقیق به شیوه تحلیل محتوا، انواع مستندات و اطلاعات مربوط به فضای بام، در متون ادبی، گزارش های تاریخی، آثار مربوط به هنرهای تجسمی و سینمای معاصر را بررسی نموده است. بنابراین تحلیل ها بر اساس اطلاعات بدست آمده از مطالعات کتابخانه ای و بررسی میدانی خانه های ایرانی موجود صورت گرفته است. نتایج نشان داد بام ها در شهرها و خانه های ایرانی نقش های کارکردی و منظرین گوناگونی داشته اند و یکی از عوامل بسیار مهم در شکل گیری مکانیت خانه ها و هویت شهرها بوده اند که به طور عمده می توان نقش های اصلی آن ها را در سه حوزه هویتی، اجتماعی و ارتباط با طبیعت دسته بندی کرد.

    کلیدواژگان: بام، منظر، آسمان، طبیعت، اجتماعی
  • علیرضا صیاد* صفحات 52-63

    از والتر بنیامین، فیلسوف و نظریه پرداز آلمانی مرتبط با مکتب با فرانکفورت، به عنوان یکی از متفکران کلیدی در مطالعات مدرنیته شهری یاد می شود. این نکته که شهر مدرن، مضمون مرکزی بخش عمده ای از آثار بنیامین است در پژوهش های متعددی بررسی شده است. با این حال، تاثیر کیفیت های بصری و فضایی شهر مدرن در شکل دهی به شیوه اندیشیدن و در نتیجه روش نگارش بنیامین، همچنین تجربه ادراکی مخاطب در مواجهه با این متون کمتر بررسی شده است. پژوهش حاضر که از نوع کیفی و بنیادی و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی صورت گرفته، ریشه تصویرمندی و فضامندی در نوشته های بنیامین را، در علاقه وی به تصاویر و مطالعاتش پیرامون هنرهای بصری و فرهنگ بصری شهر مدرن بررسی می کند. در این پژوهش با تمرکز بر دو اثر شهری برجسته بنیامین، خیابان یکطرفه و پروژه پاساژها، مشخصه های این شیوه نگارش بررسی و این بحث مطرح می شود که همان گونه که بنیامین پرسه زن را سوژه سرنمون مدرنیته در نظر می گیرد که در میان منظرهای شهری به گشت و گذار می پردازد، به موازات آن، شیوه نگارش شهری او نیز مخاطبی را فرا می خواند که به پرسه زنی در میان منظرهای متنی بپردازد. پژوهش می کوشد به این پرسش پاسخ دهد که برای مخاطب پرسه زن متحرک در میان منظرهای شهرگونه متون بنیامین، چه کیفیت های ادراکی پدید می آید که این تجربه را با تجربه های خوانش در مواجهه با فرم های سنتی متن، متمایز می سازد؟ پژوهش این نتیجه را مطرح می سازد که در تضاد با حالت سنتی خوانش که مبتنی بر ادراک سوژه منزوی، ساکن و متمرکز است، مواجهه پرسه زنانه با متن، خوانشی پراکنده اندیش و در حالتی از عدم تمرکز است. سوژه این گونه از خوانش، سوژه ای گروهی، جسمانی و متحرک است. از این رو، در فرایند خوانش، با تجربه جسمانیت مندی جمعی همچون تجربه توده ای شهر مدرن مواجه هستیم.

    کلیدواژگان: والتر بنیامین، منظرهای شهری، پرسه زنی، مونتاژ تصاویر، خیابان یک طرفه، پروژه پاساژها
  • مهدی حسین زاده، محمد آتشین بار*، پوریا علایی صفحات 64-77

    بالاخیابان(خیابان بالاسر) و پایین خیابان (خیابان پایین پا) نخستین مداخله در مقیاس شهری، توسط حکومت صفویه به عنوان اولین خیابان شهر مشهد احداث شد و محوری شرقی-غربی به مرکزیت حرم مطهر ایجاد کرد. این خیابان همواره در طول تاریخ نقشی مهم در سازمان فضایی شهر و در ذهن شهروندان ایفا نموده و از همین روی، همواره مورد توجه تمام حکومت ها بوده است. اما مداخلات صورت گرفته طی چند دهه اخیر (به خصوص پهلوی دوم تا امروز)، موجب برهم خوردن شاکله بافت، ساختارها، محلات و نظامات حاکم بر آن شده، ساکنان را به عنوان بهره برداران اصیل بافت، بیرون رانده و موجب بروز معضلات عدیده اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و... شده است. پژوهش حاضر یک مطالعه استنباطی است که با تحلیل منابع مختلف در سه دوره تاریخی به خوانش منظر بالاخیابان و پایین خیابان در شهر مشهد می پردازد. سه دوره سنت (قبل از پهلوی): با استفاده از اسناد تاریخی و آثار روشنفکری، پهلوی: با استفاده از اسناد تاریخی و اسناد شهری و بعد از انقلاب اسلامی: با استفاده از اسناد شهری و مصاحبه عمیق بررسی شدند. بر مبنای رویکرد منظر هدف این پژوهش کشف نقش «بالا و پایین خیابان» در سازمان فضایی شهر مشهد است. با جمع بندی مطالعات پژوهش، این گونه استنباط می شود که تا قبل از شروع مداخلات شهری اولین طرح جامع در دوره پهلوی، عناصر تشکیل دهنده منظر محور مورد مطالعه به گونه ای هماهنگ، برای هدفی واحد در ارتباط با یکدیگر ایفای نقش کرده اند. علی رغم بحران به وجود آمده و تاثیرات مخرب آن بر صورت و کالبد خیابان در دوره معاصر، قدرت ادراکات ذهن و اندیشه انسان به عنوان مخاطب همواره بر ماده غلبه داشته است، به طوری که معنای ذهنی آن، یا به عبارت بهتر منظر این خیابان هنوز تا حدی پابرجا و با مداخلاتی در جهت نقش اصلی آن قابل احیاست. نتیجه گیری گویای آن است که خیابان مورد مطالعه همواره به عنوان محوری متعالی در ذهن مخاطبانش ایفای نقش کرده که به مفهوم مقدس زیارت پیوند خورده است.

    کلیدواژگان: منظر خیابان، مشهد، بالاخیابان، پایین خیابان
  • سیما خلیلیان*، مهدی زندیه، آیدا آل هاشمی صفحات 78-89

    امروز ورودی شیراز از سمت اصفهان را «تنگ الله اکبر» و «دروازه قرآن» مشخص می کنند. در طول زمان و دوره های مختلف مولفه های متعددی این ورودی طبیعی را تعریف کرده، به آن افزوده یا کاسته و هویت ورودی بودن این محدوده برای شیراز را متحول کرده است. این نوشتار به دنبال پاسخ به این سوال است که کدام مولفه در تعریف ورودی شیراز به صورت تاریخی مانایی داشته و مولفه ماهوی شکل دهنده به منظر ورودی شهر شیراز است؟ به منظور پاسخ به این سوال، نوشتار با شیوه تفسیری-تاریخی، مولفه های مختلف شکل دهنده به منظر ورودی شیراز در بیش از یک قرن اخیر را با توجه به بستر تغییرات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی هر دوره تحلیل می کند. نوشتار به صورت مشخص تغییرات منظرین رخ داده در این محدوده را در پنج دوره زمانی آل بویه تا قاجار، قاجار، پهلوی اول، پهلوی دوم و جمهوری اسلامی مورد بررسی قرار می دهد. نتایج پژوهش نشان می دهد دروازه قرآن در کنار دو مولفه دره و کوه های اطراف ورودی به لحاظ عینی و ذهنی در دوره های تاریخی مختلف در شکل دادن به منظر و هویت ورودی شیراز نقش مهمی داشته اند. این مانا بودن به صورت پویا و همگام با تغییرات و نیازهای زمانه دستخوش تغییرات شده اما هیچ گاه از بار منظرین این مولفه ها در تعریف ورودی شهر شیراز کاسته نشده است. بااین وجود پس از انقلاب اسلامی هویت تاریخی و طبیعی این محدوده به عنوان ورودی شهر شیراز دچار اغتشاش شده است. نتایج نشان می دهد عدم هماهنگ سازی این مولفه ها با تغییرات زمان و عدم توجه به اهمیت ماهوی این مولفه ها در تعریف هویت ورودی شهر، زمینه حذف، تخریب و یا به حاشیه رانده شدن این مولفه ها را فراهم و نقش آن ها در تعریف ورودی شهر شیراز را مخدوش ساخته است.

    کلیدواژگان: تنگ الله اکبر، دروازه قرآن، ورودی شیراز، منظر ورودی شهر
|
  • Seyed Amir Mansouri * Page 3
  • Roya Homayooni, Nima Valibeig * Pages 6-21

    According to the available evidence and documents, during the Safavid period, many gardens were built in Isfahan, of which only their names have remained today. The Hezar Jarib garden is one of the most famous of these gardens. This garden is located in the south of Zayandehrood river and at the foot of the Sofeh mountain. Today, the University of Isfahan and parts of one of the urban neighborhoods (Mardavij) are built on its remnants. To introduce its characteristics, the study of this garden helps better understand some of the values of ancient Iranian garden building. In this regard, descriptive and illustrative documents can be a solution to analyze the physical characteristics of the Hezar Jarib garden at the time of its prosperity. Many tourists in different periods have described this garden in terms of architecture and its events during its prosperity and deterioration. For the first time, this research tries to comprehensively represent the framework of the Hezar Jarib garden and its elements. On the other hand, the irrigation method of this garden will be revealed in the process of its visual representation. Descriptive and illustrative documents perform this modeling. Field studies also revealed some of the unknowns of the garden over time. The purpose of this article is to represent the transformation of this garden over time. The findings are based on the four primary systems of the Persian garden; Roads, plants, buildings, and water. With the analysis of the spatial relationship of different parts of the Hezar Jarib garden, the ratio of void and solid spaces, the number of surfaces, and the shape of the buildings were obtained. On the other hand, the changes that occurred over time were also revealed.

    Keywords: Safavid Garden, Chahar Bagh of Isfahan, Hezar Jarib Garden, Representation, Descriptive, Illustrative Documents, Historical landscape
  • Mohammad Reza Masnavi, Heshmatollah Motedayen, Parichehr Saboonchi *, Morteza Hemmati Pages 22-37

    In recent years, the integration of the landscape approach with other approaches has attracted wide attention for its holistic view and new paradigms redefining the relation of man and environment. Yet there is no consensus over precise definitions for the landscape, and landscape approach to reflect their essence. The extensive theoretical literature on landscape definitions has caused ambiguities in understanding these terms and concept and made its application difficult. The purpose of this study is to explore the nature and different dimensions of the landscape approach by developing a conceptual model.Based on the findings of this study, from theoretical perspective, landscape is an objective phenomenon, and objective-subjective whole, or a temporal-spatial phenomenon born through the interactions between nature and culture, and hence a complex system. Also, from a practical view point, it is the landscape approach that deals with a holistic view and the applied aspect of theoretical concepts. The systematic review of previous research shows that, this approach is based on three components: conceptual nature, principles and characteristics, and management processes. Its nature is composed of physical-semantic aspects and presents an interpretation of the conceptual framework of landscape in the human-environmental system. The principles and characteristics that emerge from this nature are holistic, multifunctional, multidisciplinary, interdisciplinary, participatory, dynamic (ecological-social), complex, place-based, and can involve multiple stakeholders. Also, integrated, adaptive, participatory, contextual, and resilient dimensions are the main features of the landscape approach at the management level, which lead to the guidelines for their applications through two processes: planning policy-making and decision-implementation. This approach is evaluated through monitoring and controlling and evolves into a cyclical and progressive process to expand.

    Keywords: Landscape concept review, Landscape Approach, Landscape approach conceptual model, Theoretical perspective, Operational Level
  • Ziya Hoseinzadeh *, Sarah Shokouh, Mohamad Reza Mehrabani Golzar Pages 38-51

    Iranian cities as rich treasures reflect successful architectural and urban experiences. These cities comprise a myriad of components ranging from small to large. So far, most of these components have been the focus of researchers who have scrutinized their different aspects depending on the subject of research. Despite their numerous functions and potentials, especially in the field of landscape, rooftops  (in Persian Baams) have been overlooked by researchers. This is surprising because they are the most important spaces in Iranian homes and cities.  Therefore, this study uses document analysis to identify the forgotten and original roles of rooftop landscapes in Iranian cities. The authors of the current study believe that the roofs for Iranian houses do not just cover the lower spaces which merely serving structural function. Therefore, the present study seeks to answer this question: what roles have the rooftop landscapes had in Iranian cities and the lives of residents? This research employs content analysis to analyze documents and data related to roof space in literary texts, historical reports, visual arts associated works, and contemporary cinema. The analysis was based on the data gathered through bibliographic research and field surveys on existing Iranian houses. Roofs in Iranian cities and houses have had various functional patterns and rooftop landscapes and have been one of the most important factors contributing to the location of houses and the identity of cities, whose main roles can be identity-associated, social, or nature-related.

    Keywords: landscape, nature, roof, Sky, Social
  • Alireza Sayyad * Pages 52-63

    Walter Benjamin, a philosopher, and theorist associated with Frankfurt School, is known as one of the leading figures in studies about urban modernity. The point that “modern city” is the central theme of many of Benjamin’s works, has been investigated in several studies. However, what has been mostly neglected is the influence of visual/spatial qualities of the modern city on shaping Benjamin’s method for thinking, thereby writing, and forming the perceptive experience of readers while facing such texts. The present research, which is qualitative and fundamental research based on qualitative content analysis, correlates the origins of visual and spatial qualities in Benjamin’s writings with his interest in images and his studies on visual arts and the visual culture of the modern city. Concentrating on two chief works by Benjamin about city, One Way Street and The Arcades Project, the article tries to review the specifications of this method of writing. It is discussed that as Benjamin considers “flaneur” as the archetype of modernity who wanders across the urban landscapes, his writing method recalls a reader who seeks flanerie among textual landscapes. This research seeks to understand what perceptive qualities emerge for the audience-flaneur among the urban landscapes of Benjamin’s texts that distinguish this experience from the experiences of reading traditional forms of text? Thereafter, it is concluded that in opposition to traditional forms of reading based on the perception of an isolated, motionless, concentrated subject, the flanerie-like encounter with the text is a distracted reading which is shaped in an absent-mindedness condition. The subject of such a reading is a collective, corporeal, and moving subject. In this regard and while reading, the audience experiences the text through collective corporeality, similar to the mass experience of the modern metropolis.

    Keywords: Walter Benjamin, Urban landscapes, Flanerie, Montage of Images, One Way Street, The Arcades Project
  • Mahdi Hoseinzadeh, Mohammad Atashinbar *, Puria Alaee Pages 64-77

    As the first intervention on an urban scale,  Bala Khiaban (the street above the buried Imam Reza’s corpse) and Paein Khiaban (the street below the buried Imam Reza’s corpse) were built in Mashhad and they created an east-west axis to the center of the holy site. Since it has always played an important role in the spatial structure of cities and the imaginations of inhabitants throughout history, this axis has always been the focus of all administrations. However, interventions made in recent decades, particularly since the second Pahlavi to the present, have disrupted the urban texture, structures, districts, and systems that govern it, displacing locals as the true beneficiaries of this texture and causing several social, cultural, economic, and other issues.The present paper is an inferential study that examines different resources from three historical eras to read the landscape of these two streets: Pre-Pahlavi (including historical documents and intellectual works), Pahlavi (historical and urban documents), and Post-Islamic Revolution (historical and urban documents as well as in-depth interviews). This research uses a landscape approach to investigate the significance of the streets in the spatial organization of Mashhad. According to the studies, the characteristics of the landscape in question served a single purpose in relation to each other in a harmonious manner prior to the urban interventions of the first comprehensive plan in the Pahlavi era. Despite the current period’s crisis and its repercussions on the street’s form and physical features, the public perception as the viewer is always so superior to the matter that the street landscape still exists to some extent and can be revived through some interventions in its main function. As a result of the research, it was discovered that the street in issue has typically been seen as a sublime axis associated with the concept of pilgrimage.

    Keywords: Street landscape, Mashhad, Bala Khiaban, Paein Khiaban
  • Sima Khalilian *, Mahdi Zandieh, Ayda Alehashemi Pages 78-89

    Nowadays, the entrance to Shiraz from Isfahan is marked by Tang (Strait) Allah Akbar and the Qur’an Gate. Over time and different periods, numerous components have defined this natural entrance, and have been added to or reduced from this entrance, and have changed the identity of the being an entrance to this area for Shiraz. The study seeks to answer this question “which component has historically been stable in the definition of the entrance of Shiraz and has been the essential component shaping the view of the Shiraz entrance? To answer this question, according to the context of social, political, and cultural changes of each period, the study analyzes the several components that have shaped the entrance of Shiraz over a century. The study precisely scrutinizes the landscape changes that took place in this area in the five-time periods of the Buyid dynasty to Qajar, Qajar, Pahlavi I, Pahlavi II, and the Islamic Republic. The results designate that the Qur’an Gate, along with the two components of the valley and mountains around the entrance, has played an objective and subjective role in shaping the landscape and identity of Shiraz entrance in different historical periods. This stability has been changed dynamically and in line with the changes and needs of the time, but the landscape burden of these components in line with the definition of the entrance of Shiraz city has never been reduced. Nonetheless, after the Islamic Revolution, the historical and natural identity of this area as the entrance to the city of Shiraz has been disturbed. This article shows that the lack of coordination of these components with changes in time and lack of attention to the essential importance of these components in defining the entrance identity of the city has provided the grounds for elimination, destruction, or marginalization of these components and has distorted their role in defining the entrance of Shiraz.

    Keywords: Tang (Strait) Allah Akbar, Qur’an Gate, Shiraz entrance, city entrance view